Kerngezond schoolaanbod

Basisscholen gemeente Dalfsen gaan voor (Kern)gezond!

Het afgelopen najaar hebben de 17 basisscholen in de gemeente Dalfsen gekozen om gezamenlijk deel te nemen aan het ‘Kerngezond schoolaanbod 2020-2023’. Het schoolaanbod bestaat uit verschillende programma’s die kinderen aanzetten tot het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Het programma is door de werkgroep ‘Kerngezond schoolaanbod’ ontwikkeld, waarin de dietistengroep, GGD Ijsseland, leefstijlcoaches en GGD Dalfsen een rol hebben en wordt coördineert door de buurtsportcoach van de gemeente Dalfsen.

De basisscholen hebben gekozen voor een pakket ‘gezond’, ‘zeer gezond’ of ‘kerngezond’ met de volgende programma’s:
1. Motorische screening
2. Binnenschoolse sportclinics
3. (Digitale) methode bewegingsonderwijs Vechtdal
4. Gezondheidslessen
5. JOGG ondersteuning.


Hieronder volgt een korte samenvatting per programma.

1. MQ Scan (motorische screening)

De MQ scan is een motorische screening voor de groepen 3 t/m 8 in de gemeente Dalfsen. De MQ Scan is een geheel gedigitaliseerde tool. De wetenschappelijk onderbouwde MQ tracks wordt met standaard gymmateriaal uitgezet. Met de slimme app neem je de MQ Scan af. De rapportages zijn na het scannen direct te vinden op kind, klas, school en gemeentelijk niveau in de digitale omgeving.

De MQ scan is:

 1. Betrouwbaar (wetenschappelijk sterk onderbouwt)
 2. Voor alle groepen 3 t/m 8
 3. Goed te vergelijken met andere gemeenten, provincies en zelfs landen (+/- 700 scholen nemen al deel)
 4. gemakkelijk door de groepsleerkracht uit te voeren binnen één gymles (45 minuten)

Meer informatie over MQ scan of Filmpjes over MQ scan

In de gemeente Dalfsen nemen alle 17 scholen deel aan de MQ scan in het schooljaar 2020/2021.

2. Binnenschoolse sportclinics

De sportclinics zijn lessen die door een externe partij, tijdens een gymles worden uitgevoerd. De sportclinics worden aangeboden door een sportvereniging -/ sportaanbieder in de gemeente Dalfsen.

Doel van de sportclinics is vierledig:

 1. Kwaliteit bewegingsonderwijs verbeteren. Niemand kan beter judo verzorgen dan een judoleraar, of danslessen door een dansleraar. We willen optimaal gebruikmaken van de expertise die we in de gemeente hebben en deze inzetten ten bate van het bewegingsonderwijs.
 2. Kinderen uit de gemeente Dalfsen een brede basis bieden voor sportkeuze in hun kern /gemeente. Doel is dat alle jeugd in Dalfsen in hun basisschoolperiode zoveel mogelijk kennis hebben gemaakt met de verschillende sportmogelijkheden in hun buurt. Ze kunnen dan makkelijker kiezen voor een sport dat ze leuk vinden. Dit zorgt ervoor dat de kans, dat kinderen hun leven lang blijven sporten vergroot.
 3. Sportverenigingen -/aanbieders kunnen op deze manier de jeugd kennis laten maken met de sport. Met de mogelijkheid om geïnteresseerde jeugd te interesseren voor de sport(vereniging).
 4. De sportclinics kunnen de sporttoernooien in de kern (of gemeente) ondersteunen. Kinderen vooraf enthousiasmeren via een sportclinic, blijkt uit ervaring (en wetenschappelijk onderzoek) een goede opmaat naar veel animo voor het sporttoernooi.

Bijkomend voordeel is dat de reguliere lesgever niet belast wordt tijdens deze (gym) lessen.

In totaal worden er jaarlijks ongeveer 225 sportclinics gegeven aan de in totaal 17 basisscholen door 14 sportaanbieders in de gemeente Dalfsen.

3.Methode bewegingsonderwijs Vechtdal 2020-2023

Deze methode bewegingsonderwijs Vechtdal is i.s.m. de gemeente Hardenberg en Ommen ontwikkeld en vervangt de reguliere gymmethode ‘methode bewegingsonderwijs Dalfsen’ vanaf schooljaar 2020/2021. De lessen kunnen in de klas worden voorbereid met de leerlingen door te kijken naar de filmpjes (max. 2 min.) van de activiteit voor die specifieke les /week. De groepsleerkracht kan de leskaarten gebruiken om de gymles op te bouwen en de activiteiten specifiek voor zijn/haar groep aan te passen.

Digitaal
De methode wordt wederom digitaal aangeboden en aan het begin van het schooljaar geïnstalleerd op de server van de  scholen. Naast de methode bewegingsonderwijs  Vechtdal ontvangen scholen hierin ook het gezamenlijke gymrooster,  gymjaarplanning en de sportjaarkalender.

In de gemeente Dalfsen nemen alle 17 scholen gebruik van de (digitale) methode bewegingsonderwijs Vechtdal die is ontwikkeld door de buurtsportcoaches.

4. Gezondheidslessen

De gezondheidslessen zijn bedoelt om kinderen meer te weten te laten komen over voeding en gezondheid. Er is een keuze uit drie verschillende soorten gezondheidslessen:

 1. Kookeducatie (verzorgt door leefstijlcoaches en GGD Dalfsen)
 2. Voedingseducatie (verzorgt door diëtisten en leefstijlcoaches)
 3. Boerderijeducatie (verzorgt door GGD Ijsseland i.s.m. lokale boerenbedrijven)

Voedingseducatie
Met de workshop voedingseducatie komt er een diëtiste of medewerker van de GGD in de klas om de kinderen in een uur op interactieve wijze iets bij te dragen over voeding. Deze les is speciaal ontwikkeld door erkende lokale diëtisten en GGD. Wat tijdens de workshop onder andere aan bod komt is informatie over suiker, groentes en vitamines. Op een leuke wijze leren ze wat wel, maar ook wat niet gezond is voor ze.

Kookeducatie
Tijdens deze workshop komt er een leefstijlcoach in de klas. Zij gaat samen met de kinderen een gezonde lekkernij maken. Het doel hiervan is om kinderen ervan bewust te maken dat iets ‘lekkers’ ook gezond kan zijn en gemakkelijk te maken is. Een leuke interactieve manier om ze in een uur kennis te laten maken met het bereiden van voeding. Alle ingrediënten en attributen worden meegenomen door de leefstijlcoach.

Boerderijeducatie
Tijdens boerderijeducatie gaat de docent samen met de klas naar een erkende boerderij bij uw school in de buurt. Een erkende boerderij betekent dat ze getest zijn op veiligheid en aangesloten zijn bij boerderijeducatie Nederland. Ook weet de boer hoe hij/zij les moet geven aan kinderen van verschillende leeftijden. Afhankelijk van het soort boerderij leren ze in een ochtend of middag van alles over de boerderij, de dieren en komen ze erachter waar hun voedsel vandaan komt. Het vervoer van school naar de boerderij dient zelf verzorgt te worden.

Meer iinformatie over boederijeducatie

Er worden in Dalfsen jaarlijks zo’n 32 voedingslessen afgenomen op 12 verschillende basisscholen in de gemeente Dalfsen.

5.JOGG ondersteuning

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een landelijke stichting. Zij streven naar een samenleving waarin de omgeving verleidt tot gezond gedrag. Een omgeving waarin de gezonde keuze weer de normaalste zaak van de wereld is. De gemeente Dalfsen is vanaf 2020 een JOGG-gemeente. Dat houdt in dat we een samenwerking aangegaan zijn met JOGG, waardoor we ondersteuning krijgen op veel gebieden om zo de gezondheid van jongeren te optimaliseren. Hierdoor kunnen wij u scholen ook ondersteuning aanbieden via een gezonde school adviseur (GGD). Deze adviseur heeft veel kennis van hoe scholen met gezondheid aan de slag kunnen, hebben ook een erkend/effectief activiteitenaanbod en kunnen ook ondersteunen bij het stukje beleid.

 

Activiteiten overzicht

JOGG geeft mogelijkheden en tools aan scholen die dat willen om te werken aan de gezondheid en leefstijl van basisschool kinderen. Dit kan gaan over thema’s zoals drinkwater, gezonde voeding, slapen en bewegen. Ook ondersteuning op gebied van beleid behoord tot de opties.

Verschillende tools die worden aangeboden staan op www.jogg.nl